05:43 18 Avgust 2019
Slušajte Sputnik
  Džordž Papadopulos

  Papadopulos traži pomilovanje od Trampa

  © AP Photo / Jacquelyn Martin
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 30

  Džordž Papadopulos, prvi član štaba kampanje Donalda Trampa koji je optužen u sklopu istrage o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine, izjavio je da su njegovi advokati predsedniku SAD podneli molbu za pomilovanje.

  Džordž Papadopulos je, u intervjuu Rojtersu, rekao da razmatra mogućnost da povuče svoj potpis sa dogovora o priznanju krivice.

  "Moji advokati su predsedniku podneli molbu za pomilovanje", rekao je Papadopulos i dodao da je to učinjeno pre nekoliko dana.

  Papadopulos, koji je tokom kampanje bio Trampov savetnik za spoljnu politiku, postao je sve veći kritičar istrage specijalnog tužioca Roberta Milera, od kako je u decembru proveo 12 dana u zatvoru.

  On je u oktobru 2017. postigao dogovor o priznanju krivice zato što je lagao agente FBI-ja u vezi sa datumima i vrstom komunikacije koju je, tokom izborne kampanje, imao sa dvojicom ruskih državljana kao i sa jednim profesorom sa Malte, povezanim sa zvaničnicima Rusije.

  Izjava o molbi za pomilovanje data je istog dana kada je Papadopulos objavio knjigu u kojoj je napisao da nije lagao agente FBI-ja i da je na njega vršen pritisak da potpiše dogovor o priznanju krivice.

  Papadopulos kaže da su mu Milerovi istražitelji zapretili da će ga, ako to ne učini, optužiti zato što se nije registovao kao agent strane države, pošto je bio u poslovima sa Izraelom.

  "Bio sam suočen sa izborom — priznaj da si lagao ili se suoči sa optužnicom da si strani agent", napisao je Papadopulos u knjizi.

  "Moja priča je deo šire priče. Priče o Trampu i priče o zaustavljanju Trampa ili o tim pokušajima. Trampovo predsedništvo bilo je primarni cilj svog tog ludila", istakao je Papadopulos.

  Takođe, Papadopulos kaže da su neke njegove laži FBI-ju bile nenamerne, da su bile u neskladu sa dogovorom o priznanju krivice, kao i sa završnom izjavom pred sudom.

  "Nisam konsultovao svoj kalendar i svoje mejlove, nisam se tačno setio datuma događaja", dodao je Papadopulos.

   

  Tagovi:
  Tramp, papadopulos, svet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga