12:03 27 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1020
  Pratite nas

  Istraga ostataka aviona „boing 737 MAKS“ „Etiopijan erlajnsa“, u čijem je padu poginulo 157 osoba, došla je do preliminarnog zaključka da je sistem protiv gubitka snage bio aktiviran pre nego što je avion dodirnuo zemlju, saopštila je danas engleska štampa.

  Istražitelji aviona „boing 737 MAKS“ koji se nešto ranije srušio u Indoneziji takođe su se fokusirali na novi sistem za snagu MCAS, preneo je Rojters.

  „Boingova“ flota „737 MAKS“ je prizemljena širom sveta od nesreće 10. marta, što je „zbrisalo“ 28 milijardi dolara tržišne vrednosti kompanije i dovelo u pitanje unapred izvršene narudžbine aviona vredne više od 500 milijardi dolara.

  „Boing“ je saopštio da će planirana popravka softvera sprečiti operaciju koja se ponavlja u sistemu i koja je centralni bezbedonosni problem.

  Juče je u federalni sud u Čikagu stigla tužba porodice stradalog državljanina Ruande, u kojoj tvrde da je kompanija „Boing“ loše napravila automatski sistem kontrole leta.

  Iz „Boinga“ nisu komentarisali tužbu.

  Istraga se takođe bavi i kvalitetom treninga pilota „Boingovih“ aviona modela „737 MAKS“.

  Američki i evropski regulatori su najmanje dve godine pre pada aviona u Indoneziji znali da kontrolisanje ugla nosa aviona modela „737 MAKS“ možda neće biti dovoljno u situacijama sličnim kao u dve navedene nesreće.

  Evropska agencija za avijaciju i svemir (EASA) je izdala sertifikat da je avion bezbedan delimično zbog toga što se smatralo da će dopunske procedure i trening „objasniti“ pilotima „neuobičajene situacije“.

  Tagovi:
  boing 737, Svet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga