12:11 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 464
  Pratite nas

  Snage koje podržavaju Vladu nacionalnog jedinstva u Tripoliju uspele su da zaustave ofanzivu snaga pod komandom maršala Halife Haftara, saopštio je za Sputnjik izvor blizak premijeru Fajezu Saradžu.

  Prema njegovim rečima, Haftarovi borci su napredovali ka zapadu, konkretno, zauzeli su grad Garjan, a zatim se utvrdili u oblasti kontrolnog punkta na 27 kilometara od Tripolija.

  „Međutim, prošle noći su se udružile snage koje su došle iz Tripolija i El Zavija i opkolile ih“, rekao je sagovornik agencije.

  On je rekao da je zarobljeno 150 ljudi iz Haftarovih formacija, a zarobljeno oko 60 vozila.

  „Situacija na putu koji vodi duž obale je stabilna, a put je otvoren“, precizirao je izvor. On je dodao da je tamo nedavno bio šef Vlade sa sedištem u Tripoliju.

  Situacija u glavnom gradu je mirna, zaključio je sagovornik agencije.

  Ranije je objavljeno da je libijska nacionalna armija pod komandom Haftara počela ofanzivu na Tripoli zbog „oslobađanja od terorista“, ali trupe još nisu ušle u sâm glavni grad.

  Soldat liviйskoй nacionalьnoй armii poziruet s avtomatom
  © AFP 2021 / Abdullah Doma

  Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

  Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima. Ujedinjene nacije predlažu da se na proleće 2019. u Libiji održe opšti izbori, čiji bi rezultati trebalo da dovedu do formiranja legitimnih i opštepriznatih organa vlasti.

  Tagovi:
  ofanziva Haftarovih snaga, Tripoli, Libija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga