16:46 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2240
  Pratite nas

  Komandant Libijske nacionalne armije (LNA) Halifa Haftar sastao se sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom, kome je rekao da će nastaviti borbena dejstva protiv oružanih grupa koje kontrolišu Tripoli.

  „Glavni komandant, maršal Halifa Haftar kazao je generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da će nastaviti borbe sve dok ne oslobodi Tripoli od militantnih grupa kojih su stanovnici grada siti“, navodi se u saopštenju LNA.

  Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i specijalni predstavnik UN za Libiju doputovali su u petak u libijski grad Radžmu, koji se nalazi na istoku zemlje i koji je Haftarevo sedište.

  Ranije je Gutereš saopštio da planira da napusti Tripoli i poseti Tobruk i Bengazi.

  Zvanični portparol Ahmed el Mismari saopštio je ranije da LNA pod komandom maršala Halife Haftara vodi ofanzivu na glavni grad Tripoli istovremeno iz nekoliko pravaca, ali vojska još nije ušla u sam glavni grad. On je takođe naveo da još ne može da navede datum završetka operacije, uzimajući u obzir uslove u kojima se operacija odvija, ali je potvrdio da će ona biti nastavljena sve dok se ne ispune svi postavljeni zadaci.

  U četvrtak je komandant LNA, maršal Halifa Haftar naredio svojim snagama da počnu ofanzivu na Tripoli kako bi se „oslobodio od terorista“. Mediji su saopštili da su jedinice LNA preuzele kontrolu nad gradovima Garjanom i Surmanom južno od glavnog grada Libije. Sa druge strane, premijer Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez Saradž naredio je da se ukoliko bude potrebno upotrebi sila nakon saopštenja da je LNA uspostavila kontrolu nad gradovima južno i zapadno od Tripolija.

  Tagovi:
  ofanziva Haftarovih snaga, Halifa Haftar, Antonio Gutereš, Tripoli, Libija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga