22:03 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 860
  Pratite nas

  Libijska nacionalna armija (LNA) maršala Halife Haftara preuzela je kontrolu nad aerodromom u Tripoliju, izjavio je za Sputnjik izvor blizak komandi.

  Sagovornik agencije precizirao je da se u okolini aerodroma vode borbe.

  Portparol LNA Ahmed el Mismari saopštio je ranije da trupe napreduju prema Tripoliju u nekoliko pravaca, ali još nisu ušle u sam glavni grad.

  On je takođe naveo da još ne može da navede datum završetka operacije, uzimajući u obzir uslove u kojima se operacija odvija, ali je potvrdio da će se ona biti nastavljena sve dok se ne ispune svi postavljeni zadaci.

  U četvrtak je komandant LNA maršal Halifa Haftar naredio svojim snagama da počnu ofanzivu na Tripoli kako bi se „oslobodio od terorista“. Mediji su saopštili da su jedinice LNA preuzele kontrolu nad gradovima Garjanom i Surmanm južno od glavnog grada Libije. Sa druge strane, premijer vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez Saradž naredio je da se ukoliko bude potrebno upotrebi sila nakon saopštenja da je LNA uspostavila kontrolu nad gradovima južno i zapadno od Tripolija.

  Međunarodni aerodrom Tripoli nalazi se na udaljenosti od 34 kilometra od glavnog grada Libije. Vazdušna luka nije operativna od 2014. godine. Nakon žestokih bitaka između različitih libijskih oružanih grupa na teritoriji aerodroma, izgoreo je deo zgrade terminala, a eksplozije granata nanele su značajnu štetu na pisti. Poslednjih godina je funkciju glavnog aerodroma Tripolija preuzeo vojni aerodrom Mitiga, koji se nalazi na 11 kilometara od Tripolija.

  Tagovi:
  Libijska nacionalna armija, ofanziva Haftarovih snaga, Halifa Haftar, Tripoli, Libija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga