11:31 24 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Kina EU

  Dogovor Kine i EU: Trgovina vredna stotine milijardi evra godišnje

  © AP Photo / Andy Wong
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 322

  Kina i EU saglasile su se na samitu u Briselu da ojačaju trgovinske veze i obećale su da će raditi na znatno poboljšanom pristupu tržištu, eliminaciji diskriminatornih zahteva i praksi koje utiču na strane investitore.

  Evropski lideri Donald Tusk i Žan Klod Junker i kineski premijer Li Kećijang razgovarali su o tim pitanjima pre nego što su saopštili da su postigli napredak u trgovinskim odnosima.

  „Pregovori su bili teški, ali su na kraju urodili plodom. Uspeli smo da se saglasimo u vezi sa zajedničkom izjavom koja određuje smer našeg partnerstva zasnovanog na reciprocitetu“, rekao je Tusk.

  „Ulozi“ na godišnjem samitu bili su visoki, s dvosmernom trgovinom između EU i Kine u vrednosti od blizu 575 milijardi evra godišnje. EU je, naime, najveći trgovinski partner Kine.

  Lideri su takođe razgovarali o kineskoj politici prisiljavanja stranih kompanija da ustupe intelektualnu svojinu kao uslov za pristup njenom velikom i rastućem tržištu, što je pitanje od kojeg je Vašington napravio centralnu temu trgovinskog spora s Pekingom, preneo je Tanjug.

  U završnoj izjavi navodi se da su se obe strane saglasile da ne bi trebalo da bude prisilnog prenosa tehnologije.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga