02:07 04 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  8290
  Pratite nas

  Američki potpredsednik Majk Pens preneo je sinoć Savetu bezbednosti UN da je administracija predsednika Donalda Trampa rešena da, pre svega diplomatskim i ekonomskim pritiskom, ponovo uspostavi vladavinu demokratije u Venecueli, ali je dodao da su i dalje „sve opcije na stolu“.

  Kako je javio AP, Pens je pozvao Rusiju i druge da se, kada je reč o Venecueli, drže po strani.

  Ambasador Venecuele pri UN Samuel Monkada je SB UN upozorio da Trampova administracija njegovoj zemlji donosi pretnju ratom i da „priprema teren za invaziju“.

  „Moramo zaustaviti ovaj rat Donalda Trampa“, rekao je Monkada u SB UN.

  AP podseća da su SAD sazvale hitan sastanak duboko podeljenog SB UN kada je reč o Venecueli, kako bi se raspravljalo o pogoršanoj humanitarnoj situaciji u toj zemlji.

  Međutim, kao i na prethodnim sednicama Saveta o Venecueli, sastankom su dominirale američke težnje da svrgnu predsednika Nikolasa Madura i da na njegovo mesto postave predsednika Skupštine i lidera opozicije Huana Gvaida, navodi Tanjug.

  Pens je zatražio od UN da priznaju Gvaida, kao i da ambasadoru Monkadi oduzmu akreditive kao predstavniku, kako je rekao, nelegitimne Madurove Vlade.

  Gledajući u pravcu Monkade koji je sedeo za istim stolom u SB UN, Pens je rekao: „Uz dužno poštovanje, gospodine ambasadore, ne bi trebalo da budete ovde.“

  „Trebalo bi da se vratite u Venecuelu i prenesete Nikolasu Maduru da je njegovo vreme isteklo. Vreme mu je da ode“, poručio je Pens.

  Pens je zatim napustio salu, tako da nije mogao da čuje Monkadu kako se obraća SB.

  „Moj legitimitet zavisi od legitimiteta moje Vlade koju priznaju Ujedinjene nacije. Ne zavisi od izjava potpredsednika SAD“, kazao je ambasador Venecuele.

  AP navodi da će SAD biti potrebna snažna podrška 193 članice Generalne skupštine UN kako bi dobile priznanje Gvaida kao novog legitimnog predsednika Venecuele, s obzirom da za sada samo 54 članice podržava Gvaida kao privremenog predsednika.

  Tagovi:
  Savet bezbednosti UN, Huan Gvaido, Majk Pens, Nikolas Maduro, Venecuela
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga