18:06 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1122
  Pratite nas

  Ruska državljanka Marija Butina, koja je u SAD optužena zbog sumnje da je radila kao tajni agent za ruske vlasti, osuđena je na 18 meseci zatvora.

  Butina je u pritvoru još od jula 2018. godine, samim tim pošto je već u zatvoru provela devet meseci, predstoji joj još da odleži kaznu u tom istom trajanju.

  Sudija je prilikom izricanja presude, kako prenose mediji, u obzir uzela obrazovanje Butine, kao i njena moralna načela.

  „Prihvatam i razumem zašto ste priznali da ste se bavili nezakonitim poslovanjem. Nema sumnje da ste i vi lično ispaštali zbog toga što je ceo ovaj slučaj postao poznat široj javnosti, kao i mnoge druge ’masne‘ stvari, koje su se potom ispostavile kao netačne“, rekla je sudija.

  Inače, Butina je u SAD optužena da je radila kao tajni agent, odnosno da je sarađivala sa stranom vladom, a da se nije registrovala pri Ministarstvu pravde SAD. 

  U optužnici se navodi da je Butina pokušavala da u SAD uspostavlja kontakte s američkim državljanima, čiji je cilj bio da se unaprede rusko-američki odnosi. Nju su takođe optuživali i da se bavila prostitucijom.

  Tagovi:
  optužba, zatvor, Marija Butina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga