00:59 17 Oktobar 2019
Slušajte Sputnik
  Naftna platforma u iranskoj luci u Persijskom zalivu, 900 kilometara južno od Teherana.

  Turska neće moći brzo da pronađe zamenu za naftu iz Irana

  © AP Photo / Hasan Sarbakhshian
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 139
  Pratite nas

  Turska neće moći brzo da pronađe drugi izvor za uvoz nafte nakon što su SAD ukinule izuzeće od sankcija za kupovinu ovog energenta iz Irana, rekao je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

  Satirično slikarstvo Kipa slobode naslikano na zidu bivše američke ambasade u Teheranu, Iran
  © AP Photo / Ebrahim Noroozi

  „Nije moguće lako pronaći druge izvore nafte za tako kratko vreme. Moramo da obnovimo tehnologiju u našim rafinerijama kada budemo kupovali naftu od trećih zemalja, a to će značiti da ih određeno vreme moramo zatvoriti, što dovodi do troškova“, naglasio je Čavušoglu, ističući da Vašington treba da preispita svoju odluku.

  Vašington je 22. aprila saopštio da kupci iranske nafte moraju da prekinu uvoz do 1. maja ili će se suočiti sa sankcijama, čime je okončan šestomesečni period izuzeća od sankcija za osam najvećih kupaca crnog zlata od Islamske Republike.

  Čavušoglu je naglasio da je Turska prošle godine uspela da postepeno smanji zavisnost od iranske sirove nafte, ali da rafinerije nisu adekvatne za preuzimanje crnog zlata od drugih zemalja.

  Bela kuća je saopštila da nakon ukidanja izuzeća za sankcije uvoznicima nafte iz Irana sarađuje sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi osigurala adekvatno snabdevanje tržišta, prenela je Radio-televizija Republike Srpske pisanje Srne.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga