08:36 14 Oktobar 2019
Slušajte Sputnik
  Doan Ti Huong

  Oslobođena žena optužena za ubistvo polubrata Kim Džong Una

  © AP Photo / Vincent Thian
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 01
  Pratite nas

  Prevodilac iz vijetnamske ambasade u Maleziji Maridam Jakfar izjavila je da je Vijetnamka Doan Ti Huong, kojoj je suđeno za ubistvo otuđenog polubrata severnokorejskog vođe, puštena iz malezijskog zatvora.

  Ona je novinarima u zatvoru u petak rekla da Doan Ti Huong izgleda „srećno“, ali ne može dati dodatne detalje. Advokati Huongove rekli su da se očekuje da će ona biti odvedena u imigracionu kancelariju pre nego što se vrati u Vijetnam kasnije u toku dana, prenosi AP.

  Huongova (30) se izjasnila kao kriva za manju optužbu za nanošenje povrede nakon što su tužioci protiv nje odbacili optužbu za ubistvo.

  Osuđena je na 40 meseci zatvora. Indonežanka Siti Aisja, koja je optužena zajedno sa Huongovom, puštena je u martu nakon što su tužioci neočekivano povukli optužnicu za ubistvo protiv nje.

  Dve žene su optužene za tajni dogovor sa četiri Severnokorejca za ubistvo Kim Džong Nama nervnim agensom. Žene su razmazale supstancu po njegovom licu na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru 13. februara 2017. godine, a rekle su da su mislile da učestvuju u bezazlenoj šali za TV emisiju.

  Četiri Severnokorejca su pobegla iz Malezije istog dana kada je Kim ubijen.

  Sudija Visokog suda prošlog avgusta zaključio je da postoji dovoljno dokaza da su Aisja, Huongova i četiri severnokorejska državljanina u „dobro planiranoj zaveri“ ubili Kima i pozvao je dve žene da iznesu svoju odbranu.

  Advokati žena su rekli da su one bile pioni u političkom ubistvu s jasnim vezama sa ambasadom Severne Koreje u Kuala Lumpuru i da tužilaštvo nije dokazalo da su imale bilo kakvu nameru da ubiju. Namera je ključna za optužbu za ubistvo prema malezijskom zakonu, preneo je Tanjug.

  Kim Džong Nam je bio najstariji sin u sadašnjoj generaciji vladajuće porodice Severne Koreje. Godinama je živeo u inostranstvu, ali je mogao biti viđen kao pretnja vladavini Kim Džong Una.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga