01:12 17 Oktobar 2019
Slušajte Sputnik
  Dim se vije nakon eksplozije tokom borbi između pripadnika međunarodno prepoznatih vladinih snaga i istočnih snaga u libijskom Tripoliju

  Haftarova vojska uništila štab vlade nacionalnog jedinstva u Libiji

  © REUTERS / Ayman al-Sahili
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 280
  Pratite nas

  Vazduhoplovne snage Libijske nacionalne armije Halife Haftara izvele su napad na položaje u Tripoliju i uništile operativni štab vlade nacionalnog jedinstva Libije na čijem čelu je bio Osama el Džuvaili, navodi se u saopštenju pres-centra Operativnog štaba operacije Karama Libijske nacionalne armije.

  „Napadi libijskih vazduhoplovnih snaga (LNA) uključivali su niz položaja, (među kojima) diplomatski klub i put koji vodi do džamije El Kahili“, navodi se u izjavi.

  U saopštenju se dodaje da je operativni štab Osame el Džuvalija potpuno uništen i ističe da su napadi bili „precizni i direktni“.

  Haftar je 4. aprila naredio svojim snagama da započnu ofanzivu na Tripoli kako bi se „oslobodio od terorista“. Oružane snage odane vladi objavile su početak kontraoperacije „Vulkan gneva“.

  Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima.

  Tagovi:
  Libija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga