19:47 25 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 93
  Pratite nas

  Velika Britanija je veoma zabrinuta zbog današnje objave Irana da će prestati da se pridržava delova sporazuma iz 2015. godine kojim se ograničava nuklearno naoružanje, saopštio je portparol premijerke Tereze Mej i pozvao Teheran da ne preduzima korake eskalacije.

  „Veoma smo zabrinuti zbog objave, pozivamo Iran da nastavi sa ispunjavanjem obaveza iz sporazuma i da ne preduzima korake koji bi doveli do eskalacije“, izjavio je portparol, preneo je Rojters.

  On je rekao da će sporazum ostati na snazi sve dok se Iran drži svojih obaveza i objasnio da je u pitanju krucijalan dogovor koji čini svet bezbednijim mestom za život.

  Iranski predsednik Hasan Rohani upozorio je ranije da će Iran prestati da se pridržava određenih delova nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i dao rok od 60 dana ostalim potpisnicama tog sporazuma da ispune svoje obaveze, naročito kada je reč o bankarskim i naftnim sektorima.

  Rohani je rekao da će Iran nastaviti s visokim nivoom obogaćivanja uranijuma, ukoliko svetske sile ne održe svoja obećanja data u okviru nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine.

  U televizijskom obraćanju Rohani je naveo da ostale zemlje-potpisnice tog sporazuma — Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Kina i Rusija — imaju 60 dana da ispune svoje obaveze kako bi zaštitile naftne i bankarske sektore Irana od američkih sankcija, preneo je Rojters.

  Rohani je rekao da Iran želi da pregovara o novim uslovima sa preostalim partnerima u okviru sporazuma, ali je priznao da je situacija ozbiljna.

  „Osećamo da je nuklearnom sporazumu potrebna operacija, a pilule protiv bolova od prošle godine nisu bile efikasne. Ovo je operacija za spas sporazuma, ne njegovo uništavanje“, rekao je Rohani, preneo je Tanjug.

  Iran je poslao pisma o svojoj odluci liderima Velike Britanije, Kine, Evropske unije, Francuske i Nemačke, preko ambasadora tih zemalja u Teheranu, kao i Rusiji.  

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga