07:44 17 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Čelsi Mening

  Bivša obaveštajna analitičarka američke vojske ponovo u zatvoru zbog Asanža

  © Foto: YouTube/Chelsea Manning
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 125

  Bivšoj obaveštajnoj analitičarki američke vojske Čelsi Mening juče je naloženo da se vrati u zatvor zbog odbijanja da svedoči pred velikom porotom, pošto je sudiji rekla da bi radije ​„umrla od gladi“ nego da sarađuje s tužiocima.

  Sudija Entoni Trenga naredio joj je da ostane u zatvoru u Aleksandriji ili dok ne pristane da svedoči, ili dok mandat velike porote ne istekne za 18 meseci. On joj je takođe izrekao novčane kazne u iznosu od 500 dolara dnevno, koje će početi da se naplaćuju posle 30 dana i 1.000 dolara dnevno posle 60 dana.

  Čelsi Mening je već provela dva meseca u zatvoru zbog odbijanja prethodnog poziva da svedoči pred velikom porotom koja je istraživala slučaj „Vikiliks“. Ona je puštena prošle nedelje kada je istekao mandat velike porote, ali su joj tužioci ubrzo uručili novi sudski poziv za svedočenje. 

  Meningova je iznela više razloga za odbijanje da svedoči, ali u osnovi navodi da ceo proces velike porote smatra neprihvatljivim.

  Advokati Čelsi Mening tvrde da ona ne bi trebalo da bude u zatvoru, jer je dokazala da će odbiti da svedoči bez obzira na to koliko dugo je u zatvoru, preneo je Tanjug.

  Prema federalnom zakonu, osoba koja odbije da svedoči, može da bude osuđena samo ako postoji razumna mogućnost da će ga zatvaranje prisiliti na svedočenje. Ako sudija utvrdi da je zatvaranje Meningove kazna, a ne korekcija ponašanja, ona neće otići u zatvor.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga