06:15 07 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 110
  Pratite nas

  Predsednik SAD Donald Tramp je podstakao japanske biznismene da povećaju investicije u Americi i objasnio da će se pozabaviti trgovinskim debalansom između SAD i Japana, kao i da će osigurati pravičnost i uzajamnost.

  Tramp je danas stigao u Japan, kako navodi Rojters, na veliku ceremonijalnu posetu, koja treba da pokaže postojanje snažnih veza sa Tokijom i pored sve izraženije trgovinske tenzije između dveju država.

  Obratio se grupi biznismena, objasnivši da nikada nije postojalo bolje vreme za investiranje.

  Britanska agencija navodi da će premijer Japana Šinzo Abe primiti Trampa na carski banket i obezbediti sedišta u prvom redu za sumo rvački turnir.

  Navodi se da se Amerika nalazi usred skupocenog trgovinskog rata sa Kinom, a „zakuvavaju“ se i tenzije sa Japanom i Evropskom unijom.

  Očekuje se da Tramp i Abe za vreme samita u ponedeljak razgovaraju o trgovini, ali zvaničnici su skeptični u vezi sa mogućnošću za dogovor.

  Tramp će biti prvi strani lider koga će primiti novi japanski car Naruhito, koji je ovog meseca nasledio tron. On je citirao Abea, govoreći da je on počasni gost Japana. „Postoji samo jedan počasni gost“, naglasio je Tramp, preneo je Tanjug.

  „Ja sam počasni gost na najvećem događaju koji su oni imali za poslednjih 200 godina“, dodao je Tramp.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga