20:40 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 70
  Pratite nas

  Televizija RT je do 24. juna produžila rok za prijave za učešće u drugom međunarodnom konkursu „Memorijalna nagrada Halid el Hatib“ , koja se svake godine uručuje za najbolje radove u ratnim zonama. Nagrada se dodeljuje u znak sećanja na novinara Halida el Hatiba, koji je poginuo u Siriji dok je radio za RT.

  Prijave za nagradu su već podneli novinari iz više od deset zemalja. Međunarodna nagrada „Halid el Hatib“ se dodeljuje u tri kategorije: „Najbolji rad u ratnoj zoni: dugometražni video“, „Najbolji rad iz ratne zone: kratak video“, „Najbolji rad iz ratne zone: tekst“.

  „Iako se naša nagrada dodeljuje ratnim izveštačima, ona je pre svega nagrada mira, jer je zadatak dopisnika sa ratišta da prenesu istinu o užasima rata“, izjavila je zamenica glavne urednice RT Ana Belkina.

  Prošle godine nagrada je uručena dopisnicima iz Irana i Irske koji su pisali o situaciji u Iraku i Siriji nakon progona terorista DAEŠ-a, a novinarka iz Singapura je dobila nagradu za reportažu o zauzimanju grada Maravija na jugu Filipina od strane terorista.

  Žiri koji dodeljuje nagrade čine poznati strani i ruski novinari, među kojima su Irada Zejnalova i Jevgenij Podubni.

  Imena ovogodišnjih pobednika će biti objavljena 30. jula, na godišnjicu pogibije 25-godišnjeg novinara Halida el Hatiba.

  Tagovi:
  RT, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga