21:11 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 030
  Pratite nas

  Ukrajina namerava da izgradi novu bazu Ratne mornarice u Očakovu, piše portal „Dumaska“.

  Kako se navodi, tamo su prebačeni desantni brod „Jurij Olefirenko“, remorker „Korec“ i artiljerijski čamci AKA-02 i „Rovno“.

  Ukrajinske vlasti su više puta saopštavale da će izgraditi novu bazu na obali Azovskog mora. Sa druge strane, početkom maja savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za pitanja bezbednosti i odbrane Ivan Aparšin je kazao da ne vidi smisao u izgradnji novih objekata u tom regionu.

  Zaoštravanje situacije u Azovskom moru se desilo 25. novembra 2018. godine, kada su brodovi ukrajinske mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, nelegalno prešli državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

  Incident u Kerčkom moreuzu predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je kao provokaciju, istakavši da su među članovima posade na ukrajinskim brodovima, koji su nelegalno prešli granicu Rusije, bila dvojica pripadnika Službe bezbednosti Ukrajine, koji su faktički rukovodili tom specijalnom operacijom. Pri tome je Putin naglasio da su ruske granične službe vršile svoju dužnost zaštite državne granice. 

  Tagovi:
  baza, Ukrajina, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga