21:35 28 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 812
  Pratite nas

  Direktor ukrajinske kompanije „Naftogas“ Andrej Koboljev upozorio je da bi se punjenje podzemnih skladišta moglo naći pod znakom pitanja zbog nedostatka sredstava za kupovinu gasa.

  Andrej Koboljev je izjavio da je Kijev uvezao 20 odsto više gasa nego prošle godine. Ako se nastavi tim tempom, do početka grejne sezone se može dostići „potreban nivo — 20 milijardi kubnih metara“. Ta količina gasa, kako je ranije objasnio direktor gasne kompanije, predstavlja rezervu za slučaj da Rusija 2020. godine prekine tranzit gasa preko Ukrajine.

  „Međutim, to može da omete deficit u novcu ’Naftogasa‘. Ako problem likvidnosti ne bude rešen u narednim nedeljama, neće biti moguće kupiti gas u dovoljnom obimu. Situacija zahteva hitnu pažnju na visokom nivou“, napisao je on na svom profilu na Fejsbuku.

  Prema rečima direktora „Naftogasa“, za ranije isporučeni gas proizvođači grejanja i njegovi distributeri dužni su 2,3 milijarde dolara, što pravi problem da se kvalitetno pripremi grejna sezona.

  Deficit sredstava je uslovljen zahtevima Vlade da se isplati 90 odsto profita kompanije i to do kraja juna.

  „Mora se birati: dividende ili zaštita od krize. Jednom broju državnih kompanija Vlada je dozvolila da isplati samo 30 odsto profita. Nama bi dobro došlo makar odlaganje dok ne počnemo sa prodajom gasa. Drugi način je privući kreditna sredstva. Za to je potrebno odobrenje i aktivno učešće Vlade kao našeg jedinstvenog akcionara“, objasnio je šef kompanije.

  Ranije je saopšteno da je za popunjavanje gasnih skladišta potrebno još desetak milijardi kubnih metara sirovina, za šta je potrebno oko milijardu dolara kreditnih sredstava.

  Tagovi:
  Rusija, gas, novac, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga