23:16 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 212
  Pratite nas

  Specijalni predstavnik predsednika Rusije za razvoj ekonomskih odnosa sa Moldavijom, potpredsednik vlade Dmitrij Kozak nazvao je „kriminalnim“ akcije aktuelnih vlasti u Kišinjevu.

  Kako je naglasio Kozak, usvajanje deklaracije parlamenta o „Okupiranoj državi“ još jedna je potvrda stava Moskve da treba poboljšati političku situaciju u Moldaviji.

  „Postaju sve jasniji zahtevi ljudi koji su često suprotni sa političkim ubeđenjima, da je potrebna deokupacija Moldavije od kriminalnog režima“, rekao je potpredsednik vlade Rusije novinarima.

  Prema njegovim rečima, „akcije vladajuće, takozvane Demokratske partije Moldavije da predstavi politički proces poslednje nedelje kao želju Rusije da zaključi poseban sporazum sa Demokratskom partijom, predstavljaju pokušaj da se predstave želje za stvarnost“.

  „Lider Demokratske partije Vladimir Plahotnjuk zaista je predlagao da se zaključi tajni sporazum Socijalističke partije sa Demokratskom partijom, uz obavezu poslednje da potpuno promeni spoljnopolitički kurs Moldavije sa zapada na istok. Kako nam je poznato, ti predlozi su bili kategorično odbijeni“, naglasio je Kozak.

  Kako je naveo potpredsednik vlade, istorijska praksa pokazuje da svaki tajni sporazum neizbežno vodi ka katastrofi.

  Ustavni sud Moldavije je juče doneo odluku da predsednik mora da raspusti parlament i raspiše prevremene izbore. Međutim, Dodon je juče izjavio da to neće potpisati.

  Istog dana su proruska Socijalistička partija Moldavije Igora Dodona i proevropski blok AKUM formirali parlamentarnu koaliciju. Predstavnici Rusije, SAD i EU podržali su formiranje koalicije. Dodon je predložio za premijera jednu od predsednika bloka AKUM Maju Sandu, što je jednoglasno bilo prihvaćeno. Ipak, Ustavni sud je objavio ovu odluku nezakonitom, pošto je trebalo da poslanici formiraju vladu do ponoći 7. juna. Parlament je ovo nazvao pokušajem do sada vladajuće Demokratske partije da preko sudija uzurpira vlast. Bila je usvojena i deklaracija o „Uzurpaciji države“.

  Tagovi:
  Moldavija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga