09:50 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 320
  Pratite nas

  Ruski senator Aleksej Puškov smatra raspuštanje parlamenta i raspisivanje prevremenih izbora u Moldaviji pokušajem državnog udara.

  „U Moldaviji je pokušan državni udar: nezakonito je raspušten parlament, raspisani su novi izbori. Ustavni sud, koji predstavlja farsu, iskorišćen je, kao udarni ovan, protiv predsednika. Čim prozapadni liberali gube, oni pribegavaju svakoj vrsti kršenja zakona, kako bi se očuvala vlast“, napisao je Puškov na Tviteru.

  Ustavni sud Moldavije privremeno je predao obaveze vršiocu dužnosti premijera Pavlu Filipu, koji je odmah potpisao ukaz o raspuštanju parlamenta i raspisao prevremene izbore za 7. septembar.

  Oduzimanje nadležnosti Igoru Dodonu bilo je objašnjeno odbijanjem predsednika da raspusti parlament, u čemu su videli njegovo nepoštovanje ustavnih obaveza.

  Proruska Socijalistička partija Moldavije Igora Dodona i proevropski blok AKUM formirali su juče parlamentarnu koaliciju. Predstavnici Rusije, SAD i EU podržali su formiranje koalicije. Dodon je predložio za premijera jednu od predsednika bloka AKUM Maju Sandu, što je jednoglasno bilo prihvaćeno. Ipak, Ustavni sud je objavio ovu odluku nezakonitom, pošto je trebalo da poslanici formiraju Vladu do ponoći 7. juna. Parlament je ovo nazvao pokušajem do sada vladajuće Demokratske partije da preko sudija uzurpira vlast. Bila je usvojena i deklaracija o „Uzurpaciji države“.

  Tagovi:
  Aleksej Puškov, Moldavija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga