20:05 20 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  31365
  Pratite nas

  Fejsbuk je objavio da više ne dozvoljava da se njegove aplikacije unapred instaliraju u „pametne telefone“ koje proizvodi kineski gigant. Ta odluka usledila je nakon veta koji su SAD uvele „Huaveju“ zbog tvrdnje da uređaji te kompanije ugrožavaju njihovu nacionalnu sigurnost.

  Pre nametanja tog ograničenja, svi pametni telefoni koji su izašli iz postrojenja „Huaveja“ preuzeli su aplikacije Fejsbuk, Instagram i Vocap. To znači da će zabrana na Fejsbuku uticati samo na uređaje koji još nisu napustili fabriku. Korisnici koji su već kupili telefone „Huavej“ i dalje mogu da proveravaju svoje naloge na tim društvenim mrežama i ažuriraju odgovarajuće aplikacije.

  Sadašnji korisnici modela „Huaveja“, koji nemaju prethodno instaliran Fejsbuk na svom uređaju, i dalje će moći da preuzmu aplikaciju u prodavnici „Gugla“. Međutim, buduće verzije telefona neće imati pristup prodavnici „Gugla“, osim ako američke vlasti ne promene svoju politiku prema kineskoj kompaniji.

  Iz „Huaveja“ su izjavili da su spremni za bilo koju akciju SAD i obećali da će rešiti bilo kakav prekid u radu njihovih uređaja.

  Sredinom maja američke vlasti uvrstile su „Huavej“ na crnu listu, koja američkim kompanijama ograničava kupovinu rezervnih delova i usluga bez odgovarajućeg odobrenja iz Vašingtona.

  Tagovi:
  Instagram, Fejsbuk, Huavej
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga