00:14 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  71123
  Pratite nas

  Sjedinjene Američke Države smatraju da je Iran odgovoran za napad na tankere u Omanskom zalivu, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

  „Mišljenje američke vlade je da je iranska vlada odgovorna“, rekao je Pompeo obraćajući se novinarima u Beloj kući.

  Prema njegovim rečima, ovo mišljenje se zasniva na „obaveštajnim podacima, oružju koje je upotrebljeno, nivou znanja potrebnom za obavljanje takve operacije, nedavnim sličnim napadima na brodove i činjenici da nijedna proksi-grupa u regionu nema takav nivo obuke za sprovođenje takvog nivoa operacije“.

  Prema rečima Pompea, napad, koji je stvorio pretnju životima posade brodova, bio je „napad“ na premijera Japana, koji je prethodnog dana vodio razgovore sa iranskim rukovodstvom.

  Američki državni sekretar dodao je da će američka politika prema Iranu nakon ovog incidenta ostati ista – dovesti Iran za pregovarački sto kako bi se izradio „sveobuhvatni sporazum“.

  On je ponovo optužio Iran da vodi politiku „terora, krvi i ucena“.

  „Sjedinjene Američke Države će zaštititi svoje snage, interese i zajedno sa svojim saveznicima i partnerima će štititi globalnu trgovinu i regionalnu bezbednost. Pozivamo sve zemlje kojima prete provokativne akcije Irana da nam se pridruže“, dodao je državni sekretar.

  ​Iranski i arapski mediji saopštili su ranije da su dva naftna tankera, „Front altajr“ i „Kokuka kurejdžos“, napadnuti u Omanskom zalivu. Prema nekim informacijama, desio se torpedni napad, zbog čega su se na brodovima dogodile eksplozije i požar. Međutim, ne postoji zvanična potvrda da je upravo to bio uzrok incidenta. Svi članovi posade su evakuisani u Iran. Prema rečima vlasnika jednog od tankera, na „Front altajru“ nalazilo se 11 državljana Rusije, nijedan od njih nije povređen.

  Tagovi:
  Majkl Pompeo, Omanski zaliv, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga