06:00 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 660
  Pratite nas

  Lideri Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) usvojili su zajedničku deklaraciju u kojoj se ističe kako je nedopustivo da se određene zemlje mešaju u unutrašnja pitanja drugih država pod izgovorom borbe protiv terorizma i ekstremizma.

  Pored toga, navodi se u dokumentu, apsolutno je nedopustivo da se terorističke i ekstremističke organizacije koriste kako bi se ispunjavali određeni interesi.

  Takođe, na samitu u Biškeku postignuta je saglasnost da će se u okviru organizacije proširiti saradnja po pitanju odbrane i bezbednosti, a ujedno će biti nastavljeno i organizovanje vojnih i antiterorističkih vežbi kako bi se povećao borbeni potencijal oružanih snaga.

  Zajedničkom deklaracijom lideri ŠOS-a su istakli važnost i da se poštuje nuklearni sporazum sa Iranom, te su pozvali sve ostale potpisnice da poštuju odredbe tog dokumenta koji je u skladu sa Rezolucijom 2231 Saveta bezbednosti UN.

  Govoreći o razoružavanju, lideri ŠOS-a su potvrdili da će nastaviti saradnju u tom polju, pre svega kada je reč o kontroli i neširenju nuklearnog oružja. Zauzeli su se i za koordinaciju napora kako ne bi došlo do nove svetske trke u naoružanju.

  U osvrtu na Siriju, lideri ŠOS-a su potvrdili svoj stav da je konflikt u toj zemlji neophodno rešavati isključivo kroz dijalog, uz strogo poštovanje njenog teritorijalnog suvereniteta.

  Dotakli su se i jednostranog povećanja sistema protivraketne odbrane, istakavši da taj trend destabilizuje situaciju u čitavom svetu, te da je nedopustivo da se bezbednost određenih zemalja osigurava na račun bezbednosti drugih.

  Tagovi:
  deklaracija, ŠOS
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga