11:25 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 260
  Pratite nas

  Prava osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža grubo su narušena, slučaj koji se protiv njega vodi predstavlja primer represije kako protiv samog novinara, tako i protiv osnova slobode govora, smatra rukovodilac međunarodnog odseka Saveza novinara Rusije i sekretar Međunarodne federacije novinara Timur Šafir.

  Sudska rasprava o izručenju Asanža SAD biće održana u februaru 2020. godine i trajaće pet dana, odlučio je sud londonskog okruga Vestminster.

  Asanž je i dalje u bolnici i oduzeta mu je mogućnost komunikacije sa svetom.

  „Ono što se sada događa s Asanžem je praktičan primer šta represivni aparat države, vojno-industrijskog kompleksa, sav taj glomazni sistem, može da učini s novinarom koji se bavi istraživanjima, kada se od njega zahteva ono što protivreči njegovim principima — pre svega otkrivanje izvora informacija i svega ostalog“, rekao je Šafir.

  On je dodao da tako misle i njegove kolege i predstavnici raznih međunarodnih organizacija.

  Šafir je istakao da je 13. juna, tokom Svetskog kongresa Međunarodne federacije novinara, takođe bilo reči o toj temi, a da su predstavnici Saveza novinara Australije, čiji je Asanž član, usvojili rezoluciju u kojoj su izrazili protest  zbog tog slučaja i pozvali da se osnivač „Vikiliksa“ oslobodi. Oni su pozvali sve učesnike kongresa iz više od 160 zemalja da podrže rezoluciju.

  „To je nečuveno narušavanje prava našeg kolege i to je konkretan napad i gušenje svakog pokušaja suprotstavljanja upravo takvom sistemu“, naglasio je Šafir, uz ocenu da je ovaj slučaj opasan presedan.

  Asanž, koji je u Švedskoj 2010. godine bio optužen za seksualno zlostavljanje i silovanje, krio se od juna 2012. u Ambasadi Ekvadora u Londonu, strahujući od izručivanja toj skandinavskoj zemlji.

  Jedanaestog aprila 2019. godine uhapšen je po nalogu SAD. Sud u Londonu proglasio ga je krivim zbog narušavanja uslova puštanja na slobodu uz kauciju i osudio na 11 meseci zatvora. Rasprava o pitanju izručenja počela je 2. maja.

  Američke vlasti su krajem maja saopštile da su protiv Asanža podignute nove optužnice po 17 tačaka narušavanja zakona o špijunaži i otkrivanju tajnih informacija. U slučaju izručenja SAD Asanžu preti višegodišnja zatvorska kazna.

  Tagovi:
  Vikiliks, novinari, sloboda govora, Džulijan Asanž, Savez novinara Rusije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga