05:28 02 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 137
  Pratite nas

  Kongres Sjedinjenih Američkih Država stavio je na razmatranje nacrt zakona o „ruskoj agresiji“ u baltičkim državama, prenosi RT.

  Autor dokumenta je član Predstavničkog doma Republikanske partije Majkl Konevej. Prema njegovom mišljenju, Rusija pokušava da „oslabi“ NATO i ponovo u Evropi stvori svoju sferu uticaja, za šta pribegava „pritisku i zastrašivanju“.

  Nacrt zakona sadrži neke preporuke za Pentagon. Ukoliko bude prihvaćen, Sjedinjene Američke Države će morati da procene vojne potrebe Litvanije, Letonije i Estonije i „preuzmu vodeću ulogu u jačanju saradnje“ sa ovim zemljama.

  Osim toga, Konevej predlaže da se razmotri proširenje vojnog prisustva u baltičkim državama.

  „Sjedinjene Američke Države bi trebalo da istraže mogućnost pružanja zemljama baltičkog regiona mobilnih protivraketnih sistema dugog dometa, uključujući posredstvom efikasne upotrebe mehanizama za raspodelu troškova i raspoređivanje zajedno sa saveznicima NATO-a kako bi se smanjilo finansijsko opterećenje država domaćina“, navodi se u dokumentu.

  Ranije je Savet bezbednosti Rusije saopštio da dolazi do povećanja snaga NATO-a u blizini ruskih granica. Prema rečima zamenika sekretara Saveta bezbednosti Mihaila Popova, za dve godine brojnost snaga za brzo reagovanje povećala se sa 25 na 40 hiljada ljudi, a u baltičkim državama raspoređene su pojačane taktičke bataljonske grupe.

  Tagovi:
  obuzdavanje, Kongres, Baltičke zemlje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga