07:57 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  11741
  Pratite nas

  Indijski premijer Narendra Modi predložio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da održi trilateralni sastanak Rusije, Kine i Indije u okviru samita G20 . Stručnjaci koje je konsultovao Sputnjik, analiziraju značaj ovog događaja.

  Prema rečima Igora Šatrova, zamenika direktora Nacionalnog instituta za razvoj moderne ideologije, to je „važan politički događaj“.

  „To je gest koji odražava afinitet pozicija tri glavne zemlje: Rusije, Kine i Indije, želja da se pokaže zajedničko delovanje u trenutku krize međunarodnog sistema, ne samo političkog, već i ekonomskog“, rekao je on za Sputnjik.

  Šatrov smatra da su trgovinski ratovi koje su pokrenule Sjedinjene Države ozbiljno narušili sistem međunarodnih ekonomskih odnosa.

  „Trojni sastanak se može smatrati porukom koju te zemlje žele da pošalju ostalim učesnicima G20.“

  Šatrov smatra pogodnim da Rusija, Kina i Indija razgovaraju o politici pritiska Sjedinjenih Država i da eventualno razrade zajednički odgovor na akcije SAD. Partnerima je potrebna međusobna podrška, dodao je on.

  Pored toga, prema analitičarima, zemlje bi mogle govoriti o preorijentaciji trgovinskih tokova, kako bi se rešili ekonomski problemi koji nastaju zbog protekcionizma SAD.

  Vu Eniuan, stručnjak sa Akademije društvenih nauka Kine, rekao je da će sastanak Rusije, Kine i Indije biti „veliki svetski događaj“.

  „Ove tri velike sile se mogu pridružiti i razgovarati o pitanjima kao što su BRIKS i OCS (Šangajska organizacija za saradnju), mogu promovisati regionalnu sigurnost i očuvati svetski mir“, rekao je on za Sputnjik.

  Zbog svog punog ekonomskog potencijala, ukupne populacije i geografskog položaja, Kina, Indija i Rusija igraju stabilizirajuću ulogu u svetskoj politici, rekao je kineski analitičar i dodao da će samit kroz dijalog omogućiti trima zemljama da reše određene probleme.

  Tagovi:
  sastanak, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga