06:42 10 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 210
  Pratite nas

  U Jerusalimu se sastaju predstavnici Rusije, Izraela i SAD kako bi razmatrali mogućnosti deeskalacije tenzija na Bliskom istoku, dok raste pritisak SAD na Iran.

  Okrivljivanje Irana za probleme na Bliskom istoku je jednostavno loša politika, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Moskva smatra da je politika Sjedinjenih Američkih Država usmerena na izolaciju Irana kontraproduktivna, izjavio je Lavrov.

  ​„Polazimo od činjenice da Izrael i Amerikance pre svega zabrinjava iranska tema, ne samo u odnosu na Siriju, već i ovaj region uopšte, možda i u mnogo širem geografskom planu. Smatramo da je taj pristup kontraproduktivan — podređivati čitavu svoju politiku u nekom regionu borbi protiv jedne države, potčinjavajući tu politiku izolaciji te države, optuživati tu državu za sve grehe, ne istražujući određene incidente, to je kontraproduktivno“, rekao je Lavrov nakon pregovora u formatu „2+2“ između ministara odbrane i spoljnih poslova Rusije i Egipta.

  U Jerusalimu se danas sastaju sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, njegov kolega iz Izraela Meir Ben Šabat i savetnik predsednika SAD Džon Bolton.

  Dok Bolton boravi u Izraelu, američki državni sekretar Majk Pompeo stigao je u Saudijsku Arabiju. Pompeo je najavio da će razgovarati sa zvaničnicima u Persijskom zalivu, kao i u Aziji i Evropi, jer planira stvaranje međunarodne koalicije protiv Irana.

  Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev smatra da bezbednost Izraela treba da se obezbeđuje uzimanjem u obzir interesa drugih država regiona.

  „Mi razumemo zabrinutost Izraela i želimo da te pretnje koje postoje budu eliminisane i da bezbednost Izraela bude osigurana. Za nas je to vrlo važno“, naglasio je Patrušev na ceremoniji otvaranja trostranog sastanka o Siriji na kojem učestvuju, pored Patruševa, pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i šef saveta za nacionalnu bezbednost Izraela Meir Ben Šabat.

  On je dodao i da Rusija ima vojne obaveštajne podatke koji pokazuju da je američki dron bio u iranskom vazdušnom prostoru kada ga je Iran oborio prošle nedelje.

  Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif oglasio se posle uvođenja novih američkih sankcija njegovoj zemlji porukom da su, kako je naveo, „politički jastrebovi“ bliski predsedniku Donaldu Trampu žedni rata umesto diplomatije.

  Tagovi:
  Majk Pompeo, Dmitrij Patrušev, Izrael, SAD, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga