14:40 20 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2037
  Pratite nas

  Severnoatlanska alijansa je napravila prvu strategiju reagovanja NATO-a na izazove bezbednosti u svemiru, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

  „Ministri će odobriti prvu svemirsku politiku u istoriji NATO-a. Radi se o definisanju okvira u kojima NATO treba da reaguje na mogućnosti i izazove u svemiru, kao i definisanju okvira bezbednosti i operacija“, rekao je Stoltenberg.

  On je dodao da se svemir može iskoristiti u miroljubive svrhe, ali se može koristiti i za agresiju.

  „Sateliti mogu biti blokirani, hakovani ili naoružani. Protivsatelitsko oružje može oštetiti komunikaciju. Zato je važno da budemo oprezni i stabilni, pa i u svemiru“, istakao je generalni sekretar.

  Prošle godine je direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov izjavio da SAD nastoje da NATO raskine sporazume sa Rusijom o svemiru.

  Ministri će odobriti prvu svemirsku politiku u istoriji NATO-a. Radi se o definisanju okvira u kojima NATO treba da reaguje na mogućnosti i izazove u svemiru, kao i definisanju okvira bezbednosti i operacija“, rekao je Stoltenberg.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga