15:19 05 April 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  147
  Pratite nas

  Stiče se utisak da, umesto dijaloga sa Iranom, Vašington „spaljuje mostove“, navodi se u komentaru Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

  „Nakon senzacionalnog incidenta sa bespilotnom letelicom, Sjedinjene Američke Države su najavile uvođenje ličnih sankcija protiv vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Alija Hameneja i protiv velikog broja visokih iranskih oficira. Stiče se utisak da Vašington ’spaljuje mostove‘ uprkos svojim uveravanjima da je posvećen dijalogu sa Iranom... Predstavljajući se kao vladar sudbine sveta i vodeći sve agresivniju politiku, Vašington žuri da ’kazni‘ one koji ne nameravaju da se potčinjavaju američkoj diktaturi“, navodi Ministarstvo.

  U komentaru se navodi i da Sjedinjene Američke Države traže da Iran učini ustupke, među kojima je i odustajanje od njegovih legitimnih interesa u međunarodnim poslovima.

  „Moskva sa zabrinutošću posmatra kako Sjedinjene Američke Države već više od godinu dana izazivaju napetost u vezi sa Iranom. Neosnovanim optuživanjem Irana i povlačenjem iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana, kroz koji je trebalo da se osigura mirna priroda iranskog nuklearnog programa, Vašington dosledno povećava sankcioni pritisak i provokativne aktivnosti, uključujući i vojne“, ističe se u komentaru Ministarstva.

  Kako navodi rusko Ministarstvo spoljnih poslova „Teheran, čije su nuklearne aktivnosti isključivo u mirnodopske svrhe i pod potpunom kontrolom ’IAEA‘, je izložen potpuno neopravdanim zahtevima da čini ustupke, među kojima je i faktičko odustajanje od potpuno legitimnih interesa u međunarodnim poslovima“.

  U ponedeljak je američki predsednik Donald Tramp potpisao ukaz o sankcijama protiv Irana, koje će biti usmerene protiv iranskog vrhovnog vođe Alija Hameneja. Prema tekstu ukaza, Sjedinjene Američke Države blokiraju sva sredstva koja pripadaju onima koji su pod sankcijama i prete sankcijama finansijskim organizacijama ukoliko sarađuju sa njima.

  Kao odgovor na nedavne mere protiv svoje zemlje, Teheran je izjavio da Vašington time zatvara put za diplomatiju, a sve tvrdnje američke administracije o spremnosti za pregovore sa Iranom su lažne.

  Tagovi:
  dijalog, sankcije, Moskva, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga