05:14 31 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2026
  Pratite nas

  Sjedinjene Američke Države razmatraju varijante upotrebe konvencionalnog nenuklearnog oružja, kao i protivraketne odbrambene sisteme za zaštitu od ruskih krstarećih raketa, izjavio je novinarima u Briselu vršilac dužnosti direktora Pentagona Mark Esper.

  „Moramo nastaviti da razgovaramo o daljim mogućnostima u pogledu onoga što ćemo raditi. Očigledno je da će protivraketna odbrana biti deo toga. Sa stanovišta Sjedinjenih Američkih Država, mogu vam reći da smo, ostajući u okvirima sporazuma, počeli sa istraživanjem konvencionalnih, nenuklearnih raketa iz dijapazona Sporazuma o likvidaciji raketa, koje bi nam pomogle da se suprotstavimo pretnjama“, rekao je on novinarima odgovarajući na pitanje koje konkretne mere saveznici razmatraju.

  Espera su upitali da li će u to biti uključena protivraketna odbrana koja, kako je izjavljivao Zapad, nije usmerena protiv Rusije.

  „I naravno, potreban nam je protivraketni odbrambeni sistem kako bismo rešili problem pretnje od ruskih krstarećih raketa sposobnih da nose nuklearno oružje, protiv partnera iz Alijanse“, rekao je Esper, istakavši da će konsultacije biti nastavljene narednih nedelja i meseci.

  Esper je takođe naveo da Kina i Rusija ostaju strateški protivnici Vašingtona, optuživši Moskvu za podsticanje agresije u Evropi.

  „Rusija i Kina ostaju dugoročno naši strateški suparnici“, rekao je on nakon ministarskih pregovora u NATO-u.

  „Rusija je danas podstrekač agresije u Evropi. Trideset godina nakon pada Berlinskog zida Rusija i dalje teži pravu veta nad svojim susedima, mešajući se u suverene demokratske procese tih zemalja“, istakao je Esper.

  On je dodao da „Rusija sprovodi snažnu kampanju vojne modernizacije“, uključujući i usavršavanje svoje nuklearne trijade. Esper je još jednom optužio Moskvu za kršenje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, istovremeno uveravajući da „Sjedinjene Američke Države još razmatraju mogućnosti efikasne kontrole naoružanja“.

  Američki predsednik Donald Tramp ranije je saopštio da Vašington 2. februara počinje proceduru za povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa. Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je tim povodom da će sporazum biti raskinut ako se Rusija u roku od šest meseci ne vrati na potpuno i proverljivo poštovanje Sporazuma.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin je na to izjavio da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku SAD o povlačenju iz Sporazuma i takođe obustaviti učešće u Sporazumu. On je rekao i da Moskva neće dopustiti da bude uvučena u skupu trku u naoružanju. Pri tome je Putin dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju „ostaju na stolu, a vrata otvorena“, ali i naredio da ruski zvaničnici ne iniciraju nikakve pregovore o tom pitanju. Ruski lider je 4. marta potpisao ukaz prema kojem Rusija prekida ispunjavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

  Rusija bi mogla da se vrati na implementaciju Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa ukoliko Vašington preduzme sličan korak, rekao je ranije zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

  Tagovi:
  krstareće rakete, Pentagon, Mark Esper, Rusija, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga