04:09 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 604
  Pratite nas

  Pripadnici Libijske nacionalne armije dobili su naređenje da zatvore nebo za tursku civilnu avijaciju i da napadaju turske brodove, kada se oni približe obali Libije, izjavio je zvanični predstavnik vojske Ahmed el Mismari.

  Portparol vojske je tokom konferencije za štampu, koja je održana u Bengaziju, optužio tursku vojsku da učestvuje u borbama, i to na strani Vlade nacionalnog pomirenja, na čijem čelu se nalazi Fajez Saradž. Po njegovim rečima — turski dronovi su bili upotrebljeni prilikom zauzimanja grada Garjan.

  Komandant libijske vojske Halifa Haftar je dao naređenje komandi štaba Ratnog vazduhoplovstva da gađa turske brodove koji dolaze iz Turske, čim se pojave u teritorijalnim vodama Libije“, saopštio je Mismari.

  On je rekao i da je Halifa Haftar dao naređenje vojnicima da „zatvore nebo iznad Libije za civilne avione koji dolaze iz Turske“. Portparol vojske je naglasio i da je libijskim civilnim avionima zabranjeno da lete u Tursku.

  Posle svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. za vreme oružanog sukoba, Libija doživljava period oštre krize. U zemlji vlada dvovlašće: na istoku države, u gradu Tobruk, radi parlament koji je izabrao narod, a na zapadu države, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu sa Faezom Saradžem, koja je formirana uz podršku UN i Evrope. Vlasti istočnog dela zemlje deluju nezavisno od Tripolija i sarađuju sa nacionalnom vojskom, na čelu sa Halifom Haftarom.

  Komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar je 4. aprila naredio svojim snagama da počnu ofanzivu na Tripoli, kako bi se „oslobodio od terorista“. Mediji su saopštili da su jedinice Libijske armije preuzele kontrolu nad gradovima Garjan i Surman južno od glavnog grada Libije. Sa druge strane, premijer Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez Saradž naredio je da se, ukoliko bude potrebno, upotrebi sila, nakon saopštenja da je Libijska nacionalna armija uspostavila kontrolu nad gradovima južno i zapadno od Tripolija.

  Tagovi:
  Halifa Haftar, Turska, Libija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga