11:10 25 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 51
  Pratite nas

  Gvinejski zaliv se pretvara u centar svetskog piratstva, zaključili su stručnjaci londonskog časopisa „Ekonomist“, pozivajući se na podatke Međunarodnog morskog biroa (IMB), koji redovno prikuplja informacije o slučajevima piratstva na moru.

  Prema podacima Biroa, prošle godine je bilo zabeleženo 72 napada pirata, u odnosu na 28 takvih slučajeva 2014. godine. Ove godine je zabeleženo već 30 napada pirata. Po mišljenju agencije za konsalting „Afrika risk komplajens“ realan broj napada pirata u regionu bi mogao biti i dva puta veći.

  Eksperti dovode u vezu rast piratske aktivnosti u zalivu sa tehničkim razlozima, pre svega zato što su brodovlasnici počeli češće da obaveštavaju o napadima na svoje brodove, ali i zato što se vodi uspešna borba sa piratima u drugim regionima. Ne tako davno, za najopasnije su se smatrali somalijski pirati, koji su se bili specijalizovali za otimanje posada trgovačkih brodova.

  Međunarodna operacija borbe sa piratima je donela svoje plodove i somalijski pirati su prestali da budu pretnja. Centar svetskog piratstva se premestio u jugoistočnu Azziju, ali se i tamo borba sa morskim piratima pokazala uspešnom. Još jedan problem u regionu, po mišljenju eksperata, može postati Karipski basen, pre svega zbog ekonomskog kolapsa u Venecueli.

  Tagovi:
  pirati, Gvineja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga