22:42 02 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 227
  Pratite nas

  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je posle zasedanja Saveta Rusija-NATO u Briselu da će Severnoatlantska alijansa odgovoriti usaglašenim odbrambenim merama u slučaju da Sporatum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa bude zvanično obustavljen 2. avgusta.

  „Još ima vremena da se spase Sporazum. On može biti spasen ako se Rusija vrati njegovom ispunjavanju. Ostaju još četiri sedmice do isteka krajnjeg roka“, rekao je Stoltenberg novinarima.

  Prema njegovim rečima, „ako Sporazum ne bude sačuvan, NATO će odgovoriti „jedinstveno, usaglašeno i odbrambeno“.

  „Nemamo namere da razmeštamo nove nuklearne rakete u Evropi“, dodao je generalni sekretar Alijanse.

  Stoltenberg je, međutim, ocenio da Alijansa tokom sastanka Saveta Rusija-NATO nije videla nikakve znakove napretka u vezi sa Sporazumom.

  „Naše diskusije nisu lake, ali su važne, posebno u uslovima kada raste napetost... Nažalost, nismo videli nikakve znake napretka“, rekao je Stoltenberg novinarima.

  Stoltenberg smatra da će svet, bez ovog Sporazuma, postati manje stabilan za sve.

  On je rekao i da su diskusije bile otvorene, ali da su strane ostale na principijelno suprotnim pozicijama.

  Prema Stoltenbergovim rečima, na sastanku je „Rusija izrazila zabrinutost u vezi sa sprovođenjem Sporazuma“.

  „Sve strane potvrdile su svoju posvećenost efikasnoj kontroli oružja, razoružanju i neširenju. Ali moramo se pripremiti za svet bez Sporazuma o likvidaciji raketa, koji će postati manje stabilan za sve nas“, zaključio je Stoltenberg.

  U Briselu je održano zasedanje Saveta Rusija-NATO na nivou stalnih predstavnika, na kome se razgovaralo o situaciji u vezi sa Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

  Tagovi:
  Jens Stoltenberg, Savet Rusija-NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga