20:46 03 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2706
  Pratite nas

  London, Vašington i drugi igrači pokušavaju da zaoštre situaciju u vezi s Iranom, umesto da traže načine da se smanji napetost. Ti koraci protivreče saopštenjima Evropske unije o nameri da sačuva nuklearni sporazum s Teheranom, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

  Četvrtog jula je saopšteno da su vlasti britanskog Gibraltara zadržale supertanker koji je prevozio sirovu naftu u Siriju.

  Glavni ministar Gibraltara Fabijan Pikardo saopštio je da su te mere preduzete zbog „informacija koje Vladi Gibraltara daju razumnu osnovu da smatra da je brod ’Grejs 1‘ narušavao sankcije EU protiv Sirije“.

  Vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Španije Hosep Borelj je naveo da su gibraltarske vlasti zadržale tanker na zahtev SAD.

  Sud Gibraltara je 5. jula produžio zadržavanje iranskih tankera na 14 dana, preneo je AFP reči tužioca.

  Tanker Grejs 1 koji prenosi naftu u Gibraltaru
  © REUTERS / Stringer .
  Tanker "Grejs 1" koji prenosi naftu u Gibraltaru

  Portparol Gibraltarskog suda je rekao da ispituju članove posade kako bi utvrdili prirodu i cilj putovanja. Prema navodima bezbednosnih izvora, na tankeru je bilo 28 ljudi, među kojima su državljani Indije, Ukrajine i Pakistana.

  Ministarstvo inostranih poslova Irana je prenelo protest ambasadoru Velike Britanije u Teheranu zbog zadržavanja broda, a zvanični predstavnik resora Abas Musavi je ranije rekao da Teheran smatra da je zadržavanje tankera zbog sankcija koje nisu zasnovane na odlukama Ujedinjenih nacija neprihvatljivo.

  „Ovaj korak, prema našem uverenju, protivreči proklamovanom raspoloženju vodećih zemalja Evropske unije, uključujući Veliku Britaniju, da postignuti sporazum s Iranom o nuklearnoj sferi bude sačuvan. Predstavnici Irana su u više navrata, na raznim nivoima, poslednjih dana naglašavali da njihova zemlja nije dobila ekonomski dobitak od nuklearnog sporazuma, u velikoj meri zbog toga što evropski učesnici u sporazumu nisu uspeli da pronađu efikasne forme rada u toj sferi, u uslovima u kojima su SAD istupile iz sporazuma. I ne samo to, nego su i svojim sankcijama obuhvatile sve one koji su spremni da i dalje deluju u skladu s međunarodnim pravom, nastavljajući zakonitu ekonomsku saradnju s Iranom“, navelo je Ministarstvo.

  Tagovi:
  nafta, tankeri, Gibraltar, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga