15:14 06 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Prodavnica Huaveja u Pekingu

  „Huavej“ našao način da se pomiri sa Amerikom

  © AP Photo / Andy Wong
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1402
  Pratite nas

  Kineski proizvođač pametnih telefona „Huavej“ spreman da potpiše sa Vladama različitih država sporazum da neće koristiti „bekdorove“ za dobijanje pristupa podacima korisnika.

  „Kina nema nikakvih zakonskih normi koje zahtevaju od kompanija da se bave prikupljanjem obaveštajnih podataka. Mi izražavamo svoj stav Vladama svih država — da smo spremni da potpišemo sporazum o isključivanju ’bekdora‘“, rekao je jedan od rukovodilaca kompanije Lijang Hua.

  On uverava da u svim državama u kojima je „Huavej“ otvorio svoje filijale i predstavništva — kompanija radi u skladu sa lokalnim zakonima.

  Upravo su optužbe za prikupljanje poverljivih informacija o korisnicima i predavanje istih kineskoj Vladi bile razlog za uvođenje sankcija predsednika SAD Donalda Trampa protiv „Huaveja“. Sredinom maja Tramp je stavio kompaniju na crnu listu, zabranivši američkom biznisu saradnju sa njom.

  „Bekdor“ je program koji instaliraju virusi, „crvi“ ili „trojanski konji“, i to bez znanja vlasnika, a koji služi da trećim osobama omogući nesmetan i od vlasnika neovlašćen i neprimećen pristup računaru. „Bekdor“ koristi slabosti operativnog sistema ili zaštitnih sistema — zaštitnog zida ili antivirusnog programa.

  Tagovi:
  Huavej, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga