16:04 19 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 100
  Pratite nas

  Savet zemalja Evropske unije doneo je odluku da za sada ne vodi dijalog sa Turskom na najvišem nivou i otkazao je zasedanja saveta asocijacije kao odgovor na bušenje koje Turska vodi u teritorijalnim vodama Kipra.

  Koliko su legitimne ove odluke Evropske unije i da li su povezane sa težnjama Turske da sprovodi samostalnu spoljnu politiku, komentarisao je za Sputnjik zamenik predsednika Republikanske turske partije u parlamentu samoproglašene Turske Republike Severni Kipar Asim Akansoj.

  „Kao što je poznato, ostrvo je podeljeno i njen južni deo, Republika Kipar, član je Evropske unije. Pritom, kiparski Turci nisu zastupljeni u ovoj strukturi. Međutim, Turska nije zemlja odvojena od Evropske unije, čak iako su pregovori o njenom punom članstvu faktički zamrznuti. Samim tim, Evropska unija, donoseći određene odluke, treba da uzme u obzir balans koji postoji u regionu, da oceni pozicije zemalja u regionu i probleme koji one imaju“, smatra Akansoj.

  „Odluka Evropske unije je, po meni, pristrasna, jer je usmerena na podršku grčke zajednice ostrva. Mislim da tako smatra većina kiparskih Turaka. Ocena i razmatranje regionalnih pitanja, a posebno tako osetljivih kao što je kiparsko, u okviru tako velikih struktura kakva je Evropska unija, zahteva uravnoteženi pristup i delikatnost. Međutim, na primeru situacije sa Kiprom može se videti pristrasan odnos Evropske unije.

  Govoreći o uzrocima donošenja ove odluke, treba uzeti u obzir da su međunarodni događaji međusobno povezani, dodaje Akansoj. „Mislim da ova odluka Evropske unije prvenstveno održava stav NATO-a prema Turskoj, koja u poslednje vreme teži da vodi nezavisnu politiku, što se konkretno vidi na primeru kupovine S-400.“

  „Problem svakako nije ograničen isključivo na kiparsko pitanje, istraživanje ugljovodonika ili pitanje suvereniteta ostrva. U središtu ove odluke Evropske unije jeste pokušaj da se Turska kazni zbog svog odlučnog stava u vezi sa S-400. Međutim, suverene zemlje same određuju svoju spoljnu politiku i rade u skladu sa svojim nacionalnim interesima. Zbog toga smatram da je pritisak Evropske unije na Tursku po ovom pitanju neprihvatljiv“, zaključio je on.

  Tagovi:
  sankcije, S-400 „Trijumf, EU, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga