16:04 19 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 221
  Pratite nas

  Militantna organizacija Hamas obratila se Rusiji sa molbom za pomoć u procesu međupalestinskog pomirenja i rešavanja pitanja Palestine, izjavio je predstavnik tog pokreta Musa Abu Marzuk.

  „Rusija je dužna da utiče na rešavanje palestinskog pitanja, s obzirom na to da može da sarađuje sa svim stranama“, rekao je Marzuk.

  Prema njegovim rečima, Rusija ima mogućnost da pomogne na više načina.

  „Moskva ima resurse da pozove sve palestinske frakcije na dijalog, budući da ima uticaj na sve grupacije. Rusija je jedina zemlja sa takvim uticajem. Pored toga, Rusija ima mogućnosti da sarađuje i sa drugim zemljama kako bi se rešio arapsko-izraelski konflikt“, dodao je on.

  Mediji podsećaju da je mirovni proces između Palestine i Izraela trenutno obustavljen, budući da Palestina od Izraela zahteva da granice između te dve suverene zemlje moraju da budu u skladu sa linijama koje su postojale do Šestodnevnog rata, koji se vodio 1967. godine, sa mogućnošću razmene teritorija.

  Palestina se nada i da će svoju državu formirati na zapadnoj obali Jordana i u Pojasu Gaze, dok bi istočni deo Jerusalima postao prestonica. Izrael odbija da to učini i ne želi ni na koji način da deli Jerusalim na pola.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga