18:39 14 Novembar 2019
Slušajte Sputnik

  Proglašena smrtonosna epidemija, bolest širio sveštenik s nekoliko lažnih imena

  CC0 / piksabej
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1346
  Pratite nas

  Svetska zdravstvena organizacija proglasila je smrtonosnu epidemiju ebole u Kongu hitnom međunarodnom zdravstvenom situacijom, nakon što se virus ove nedelje proširio na grad Gomu od dva miliona ljudi, koji se nalazi na granici s Ugandom, a prema tvrdnji kongoanskih zvaničnika ebolu je u grad doneo sveštenik koji je koristio nekoliko lažnih imena.

  „Pastor koji je doneo ebolu u Gomu koristio je nekoliko lažnih imena kako bi sakrio identitet dok je putovao prema gradu“, kazali su neimenovani zvaničnici Konga, prenosi AP.

  Navodi se da je SZO, koja je epidemiju proglasila juče, dan pre toga objavila da je taj muškarac preminuo i da zdravstveni radnici nastoje da što pre pronađu desetine ljudi sa kojima je bio u kontaktu, uključujući i one koji su sa njim bili u autobusu.

  Ministar zdravstva Konga Oli Lunga usprotivio se proglašavanju te epidemije hitnom zdravstvenom situacijom.

  „Prihvatamo odluku stručnog komiteta, ali se nadamo da ta odluka nije doneta pod pritiskom određenih grupa koje žele da na ovaj način prikupe sredstva za određene humanitarne aktere“, rekao je Ilunga.

  Ovo je peta međunarodna zdravstvena kriza u svetskoj istoriji. Prethodne su proglašene povodom razarajuće epidemije ebole u zapadnoj Africi, koja je trajala od 2014. do 2016. godine i odnela više od 11.000 života, kao i zbog virusa zike u Amerikama, pandemije svinjskog gripa i dečje paralize.

  Tagovi:
  sveštenik, epidemija, Ebola
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga