02:50 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2251
  Pratite nas

  SAD bi trebalo da osvajaju svemir sa drugim zemljama sveta, a ne da budu dominantna sila, rekao je čuveni američki astronaut Majkl Kolins, koji je bio član posade prve misije koja je spustila ljude na Mesec — „Apolo 11“.

  Kolins se 1969. godine nalazio na orbiti Zemljinog satelita, dok su se druga dva člana posade spustila na površinu Meseca.

  „Smatram da bi SAD trebalo da budu svetska sila, ali ne ona koja pokušava da dominira, nego sila koja je prijateljski nastrojena“, rekao je Kolins tokom svog govora na Univerzitetu „Džordž Vašington“ u Vašingtonu.

  Nakon ovih reči, salom je odjeknuo aplauz.

  Prema rečima poznatog astronauta, putovanje u skoro trideset zemalja nakon završetka te istorijske misije uticalo je na njegov pogled na svet i odnos prema ulozi tehnologije u svetu.

  „Mislim da bi trebalo malo da odstupimo, kako bismo sa celim svetom imali zajednički pristup onome što radimo u svemiru. To negde može dovesti do usporavanja, ali nisam siguran da je brzina najvažniji cilj. Smatram da je važnije da svi postignu cilj“, zaključio je Kolins.

  Tokom cele nedelje širom SAD se obeležava 50. godišnjica leta na Mars. Nil Armstrong i Baz Oldrin su se 21. jula 1969. godine prvi na svetu spustili na površinu Meseca.

  Tagovi:
  kosmos
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga