10:38 25 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 372
  Pratite nas

  Optužbe za ratne zločine i mafijaške aktivnosti dugo prate Ramuša Haradinaja, koji je u Hagu dvaput oslobođen, nakon što su svedoci nerazjašnjeno ginuli, piše danas nemačka štampa, postavljajući pitanje da li će sada situacija biti drugačija.

  „Ramuš Haradinaj je umetnik političkog preživljavanja“, piše berlinski „Tagesšpigl“. „Bez obzira na to da li su u pitanju ratni zločini ili mafijaške aktivnosti — o nekadašnjem komandantu OVK nikada ništa nije dokazano. Zasad“, navodi list.

  Većina nemačkih medija prenela je da je kosovski premijer iznenađujuće podneo ostavku nakon što je dobio poziv Specijalnog suda za zločine OVK u svojstvu osumnjičenog, povodom čega bi trebalo da bude ispitan u Hagu sledeće sedmice.

  „Haradinaj već ima turbulentan istorijat odnosa sa Haškim tribunalom“, piše dalje „Tagesšpigl“. Taj sud ga je dvaput optužio zbog ratnih zločina — 2005. i 2011. godine.

  „U oba slučaja je oslobođen. Upadljivo je u svemu tome bilo što su brojni svedoci ginuli na delimično nerazjašnjene načine“, dodaje list.

  Švajcarski „Noje cirher cajtung“ podseća da se bivša glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte i u svojoj biografiji žalila na „masovno zastrašivanje svedoka koje je onemogućilo valjano izvođenje dokaza“.

  „Otvoreno je pitanje da li će novi sud bolje izaći na kraj sa ovim problemom. Dvadeset godina nakon događaja, svaka optužnica počiva skoro isključivo na iskazima svedoka. Skepsu budi to što mlada institucija ima već trećeg glavnog tužioca, ali još nijednu optužnicu“, zaključuje ugledni švajcarski list.

  Portal hamburškog nedeljnika „Cajt“ podseća da su bivši komandanti OVK Rustem Mustafa Remi i Sami Luštaku u januaru već morali da se pojave u Hagu.

  „Kosovski mediji izveštavaju da bi već tokom godine mogle da budu podignute prve optužnice. Ima spekulacija da bi Haradinaj, kao i predsednik Hašim Tači i predsednik parlamenta Kadri Veselji, mogli biti optuženi“, navodi „Cajt“.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga