06:43 07 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Zlato

  Na aerodromu „Hitrou“ zaplenjeno 104 kilograma zlata koje je u vezi sa narko-kartelima

  CC0 / pixabay
  Svet
  Preuzmite kraći link
  273
  Pratite nas

  Pripadnici britanske Nacionalne agencije za kriminal zaplenili su na londonskom aerodromu „Hitrou“ oko 104 kilograma zlata, vrednog oko 4,5 miliona evra, za koje se sumnja da je u vezi sa latinoameričkim narko-kartelima.

  Zlato je putovalo u Švajcarsku sa Kajmanskih ostrva, a kako prenosi britanski Skaj njuz najpre je privatnim avionom prevezeno na Kajmanska ostrva iz Venecuele.

  Značajan deo ovog plemenitog metala zaplenjen je u blokovima i sitnim komadima, dok je oko šest komada bilo u obliku srca.

  „Verujemo da je ova pošiljka povezana sa narko-kartelima u Južnoj Americi. U saradnji sa partnerima u inostranstvu i u Velikoj Britaniji brzo smo uspeli da zaustavimo dalje kretanje zlata“, rekao je Stiv Mekintajer sa aerodroma Hitrou, gde je zlato pronađeno prošlog meseca.

  On je kazao da se „poslovni model“ mnogih organizovanih kriminalnih grupa oslanja na sposobnost da se novac ili vredna roba prebacuje preko granica kako bi se finansiralo dalje ulaganje u kriminalne aktivnosti.

  Direktor granične policije na „Hitrou“ Nik Džarivala dodao je da oduzimanje velikih količina novca ili zlata kriminalne grupe pogađa tamo gde ih najviše boli — po džepu.

  „Ovo je bila značajna zaplena i pokazuje koliko efektivno granične snage sarađuju sa partnerima za sprovođenje zakona, kako u zemlji tako i u inostranstvu, u borbi protiv organizovanog kriminala“, rekao je Džarivala, preneo je Tanjug.

  Zlato će dalje postati deo međunarodne istrage pranja novca koju sprovode vlasti Kajmanskih ostrva iz podršku britanske Nacionalne agencije za kriminal.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga