09:18 28 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 65
  Pratite nas

  Na najnovijoj „Henli end partners“ listi najmoćnijih pasoša, koja se smatra najmerodavnijom na svetu, prvo mesto dele Japan i Singapur, dok se Srbija nalazi na 41. mestu.

  Dok građani Japana i Singapura bez vize mogu da otputuju u 189 zemalja sveta, građani Srbije mogu da putuju u 131 zemlju ili da vizu dobiju po dolasku.

  Od zemalja u regionu najbolje je kotirana Slovenija, koja se nalazi na 10. mestu i čiji građani mogu da putuju bez vize u 179 zemalja, a za njom sledi Hrvatska na 20. mestu (167 zemalja).

  Iza Srbije su Severna Makedonija na 46. mestu (123 zemlje), Crna Gora na 47. (122), Bosna i Hercegovina na 51. mestu (116 zemalja), Albanija na 52. (113) mestu.

  Među prvih 10 mesta su Južna Koreja, Finska, Danska, Nemačka, Italija, Luksemburg, kao i Francuska, Španija, Švedska, Velika Britanija, SAD, Belgija, Kanada, Grčka, Irska i Norveška.

  Prvi put za 14 godina, koliko ova kompanija pravi listu, Ujedinjeni Arapski Emirati su ušli u prvih 20.

  Na poslednjem mestu je Avganistan, mada među najslabije pasoše spadaju i pasoši Iraka, Sirije, Pakistana, Somalije, Jemena, Libije, Palestine, Nepala, Bangladeša, Irana, Sudana, Eritreje i Severne Koreje.

  Kako se navodi na sajtu „Henli end partners“, rezultati liste su zasnovani na podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj, koja održava najveću i najprecizniju bazu o putnim informacijama na svetu.

  Tagovi:
  Singapur, pasoš
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga