23:17 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 012
  Pratite nas

  Odbor američkog Senata optužio je Rusiju za mešanje u infrastrukturu izbora u periodu 2014—2017.

  „Počevši najranije od 2014. godine i do najmanje 2017. godine, ruske vlasti pokrenule su aktivnu delatnost protiv infrastrukture američkih izbora na lokalnom i državnom nivou“, navodi se u objavljenom izveštaju Senata.

  Pri tome se ističe da „mešanje Rusije“ nije promenilo rezultate glasanja na predsedničkim izborima 2016. godine.

  „U svom pregledu izbora 2016. godine, Odbor nije našao nikakve dokaze da je prebrojavanje glasova bilo promenjeno ili da su datoteke biračkog registra izbrisane ili promenjene“, piše u dokumentu.

  U izveštaju se takođe dodaje da su američke vlasti leto 2016. zabeležile upad u bazu registracije birača u 20 država.

  „Internet senzori američkog Centra za deljenje i analizu informacija (MS-ISAC) identifikovali su upad u izborne sisteme dvadeset država“, ističe se u izveštaju.

  Preporuke Senata

  Senatski odbor preporučio je da se organizuje „efikasno obuzdavanje“, izjavivši potencijalnim protivnicima da Sjedinjene Američke Države neće tolerisati mešanje u izbore, navodi se u izveštaju.

  „Stvoriti efikasno obuzdavanje. Sjedinjene Američke Države moraju obavestiti protivnike da će razmatrati napad na svoju infrastrukturu za održavanje izbora kao neprijateljski čin i odgovoriti u skladu sa tim“, ističe se u izveštaju.

  Takođe se napominje da pri tome Sjedinjene Američke Države ne treba u svojim reakcijama da se ograničavaju na dejstva u sajber-prostoru. Autori dokumenta preporučuju da se napravi niz mogućih odgovora kako bi se jasno ukazalo da će to počiniocu doneti značajne troškove.

  Senat je preporučio i Sjedinjenim Američkim Državama da se uzdrže od uvođenja onlajn glasanja. Jedan od glavnih argumenata za onlajn glasanje je da se vojsci olakša da ostvari svoje osnovno pravo da glasa za vreme službe.

  Odbor je sproveo sopstvenu istragu o „mešanju Rusije“ u izbore i u četvrtak je objavio prepravljenu verziju završnog izveštaja. Rusija poriče bilo kakvo mešanje u američke izbore.

  Specijalni tužilac Robert Miler je skoro dve godine istraživao pretpostavke o „mešanju Rusije“ u izbore, koje Moskva demantuje. Nakon istrage, Miler je potvrdio optužbe za mešanje. Pritom, on nije pronašao dokaze o „zaveri“ između pobednika na izborima Donalda Trampa i Rusije, koje su negirali i Kremlj i Bela kuća.

  Tagovi:
  mešanje u izbore, Senat SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga