02:51 08 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 170
  Pratite nas

  „Ministarstvo kulture Ukrajine zajedno sa OEBS-om priprema izmene zakona u Ukrajini, i to zakona koji se odnose na zvaničnu državnu politiku prema nacionalnom jeziku“, izjavio je za „Izvestija“ visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine Lamberto Zanijer, kritikujući Kijev zbog diskriminacije pristupa ovom pitanju.

  „Radimo sa Ministarstvom kulture na nekim izmenama koje će da se pojave u dokumentu i koje moraju da uzmu u obzir sve manjinske jezike, pa i ulogu ruskog jezika“, prenosi list izjavu Lamberta Zanijera.

  Zanijer je takođe kritikovao Kijev zato što se „sva pitanja o upotrebi državnog jezika rešavaju prilično surovo i kaznama, a ne sistemom podsticaja i ohrabrenja, koje bismo mi želeli da vidimo“. On je naglasio da je sporni zakon usvojen bez konsultacija sa predstavnicima nacionalnih manjina.

  „U tom smislu bilo bi dobro da se stvori mehanizam sistematske interakcije, koji bi omogućio da se uzme u obzir zabrinutost nacionalnih manjina“, rekao je visoki komesar OEBS-a.

  „To je politika koja izdvaja jezike koji se govore u Evropskoj uniji u odnosu na druge jezike koji se govore van granica EU, i to unosi elemente diskriminacije“, zaključio je Zanijeri.

  U maju je tadašnji predsednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao zakon o obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog, koji predviđa upotrebu isključivo ukrajinskog jezika u praktično svim oblastima života. Izuzetak je samo za privatnu komunikaciju i za verske obrede.

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je tada da zakon predviđa izuzetke za engleski i za druge jezike Evropske unije, „što znači da je jedini predmet napada ruski jezik, koji govori ogromna većina građana Ukrajine, a za mnoge je on — maternji jezik“.

  Tagovi:
  OEBS, zakon o jeziku, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga