20:05 26 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 340
  Pratite nas

  „Pijaca u Idlibu, za čije su uništenje Beli šlemovi okrivili Rusiju, potpuno je cela i radi kao i obično, a to potvrđuju i snimci iz vazduha“, izjavio je načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije general-pukovnik Sergej Rudskoj.

  Rudskoj je istakao da je 22. jula sirijska Opservatorija za ljudska prava, pozivajući se na Bele šlemove, saopštila o napadima ruske avijacije na pijacu El Hal i na susedne stambene četvrti u gradu Marat el Numan u provinciji Idlib, u kojem je, navodno, poginulo na desetine civila.

  „Da bi se proverilo saopštenje o uništavanju pijace u Marat el Numanu, 24. i 26. jula ruske bespilotne letelice dva puta su snimile ovaj lokalitet i okolinu, odnosno nakon što su oni, navodno, bombardovani“, rekao je on.

  Rudskoj je naglasio da se na snimcima vidi da potpuno „odsustvuju ikakvi znaci uništavanja, koji su morali da se pojave da je ova teritorija zaista bila podvrgnuta vazdušnim napadima sa šest avionskih bombi“.

  To potvrđuju i snimci ruskog svemirskog aparata od 25. jula, kao i snimci napravljeni direktno na pijaci El Hal u subotu.

  Rudskoj je zaključio da se na snimcima vidi i da je navodno uništena pijaca čitava i da radi normalno.

  „Žalosno je što predstavnici renomiranih međunarodnih organizacija još jednom postaju žrtve lako proverljivih laži terorista, koristeći pripremljene laži i neproverene informacije za promovisanje ničim nepotkrepljenih optužbi“, rekao je Rudskoj.

  Organizacija Beli šlemovi, koja je široko poznata i podržana na Zapadu, proglasila je za svoj cilj spasavanje civila u ratnim zonama, ali je sirijske vlasti optužuju za veze sa ekstremistima i za sprovođenje neprijateljske propagandne aktivnosti. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je delatnost Belih šlemova elementom informacione kampanje koji služe za diskreditaciju sirijske vlasti i okrivilo ih je za provokaciju koja je dala povod Zapadu da optuži Damask za primenu hemijskog oružja i da izvede napade na objekte Vladinih snaga.

  Tagovi:
  Beli šlemovi, Sergej Rudskoj, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga