21:05 10 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  22001
  Pratite nas

  Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila je da će dan izlaska Vašingtona iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa ući u istoriju sa negativnom konotacijom.

  Zaharova je naglasila da Vašington pravi korake u smeru suprotnom od stvaranja atmosfere poverenja, u kojoj bi se radilo na bezbednosti i stabilnosti.

  „Mogu sa sigurnošću reći da je ovo istorijski trenutak. Nažalost — sa negativnom konotacijom. Sutrašnji dan će ući u istoriju“, izjavila je ona.

  Predstavnica Ministarstva inostranih poslova je dodala da je Moskva od početka ukazivala na to da je izlazak iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa „isključivo inicijativa SAD“.

  „Mi smo govorili da je to ozbiljna greška Vašingtona sa svih tačaka gledišta i davali smo više šansi kako bi se SAD ipak vratile u pravnu ravan“, rekla je Zaharova.

  Početkom jula, predsednik Rusije Vladimir Putin je potpisao Zakon o obustavljanju Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa. Putin je istakao da Rusija neće ulaziti u trku u naoružanju i dodao da svi ruski predlozi koji se tiču razoružanja „ostaju na stolu“, ali je zatražio da ruska strana u budućnosti ne inicira pregovore o ovom pitanju.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga