10:18 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 144
  Pratite nas

  Specijalni predstavnik SAD za pitanja Ukrajine Kurt Volker izjavio je da postoji mogućnost da američki predsednik Donald Tramp učestvuje u pregovorima u rešavanju sukoba u Donbasu.

  Problem rešavanja ukrajinske krize razmatra se na pregovorima u raznim formatima, a pre svega u „normandijskom“ (Rusija, Nemačka, Francuska, Ukrajina).

  Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ranije je predložio da se održi samit o rešavanju ukrajinske krize u Minsku, uz učešće Ukrajine, Rusije, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i SAD.

  Pripadnici vojske Ukrajine tokom vojnih operacija na istoku zemlje
  © CC BY 2.0 / Ministarstvo odbrane Ukrajine / Anti-terrorist operation in eastern Ukraine (War Ukraine) Anti-terrorist operation in eastern Ukraine (War Ukraine) Foto Vadim Kovalьov
  Pripadnici vojske Ukrajine tokom vojnih operacija na istoku zemlje

  „Ako bude naznaka da je Rusija ozbiljna i spremna realno da prekine konflikt, uveren sam da je za predsednika Trampa to veoma važno. Format ima manji značaj od sadržaja. Međutim, ako bi sastanak bio koristan, mi bismo definitivno razmotrili takvu varijantu. Ako bi bio formiran novi format, u koji bi bile uključene SAD i još neko, na primer, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, mi smo, takođe, spremni da podržimo takve susrete“, rekao je Volker.

  On je dodao da SAD žele da podrže napore za razrešenje sukoba u Donbasu „na bilo koji način“. Istovremeno, Volker je rekao da je uveren da će direktan kontakt predsednika Ukrajine i Rusije doprineti rešavanju situacije u regionu.

  „Uspostavljanje neposrednog kontakta predsednika Ukrajine i Rusije, njihovih predstavnika, radi dogovora o daljem razvoju događaja, ispravan je način da se postigne pozitivan rezultat“, rekao je Volker.

  Tagovi:
  normandijski format, ukrajinska kriza, Kurt Volker
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga