17:26 11 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 151
  Pratite nas

  Nove sankcije koje je Amerika uvela Rusiji zbog incidenta sa trovanjem bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije mogu dovesti do drastičnog smanjenja trgovine između Rusije i SAD, koje bi se merilo u milijardama dolara, saopšteno je iz Stejt departmenta SAD.

  Kako je precizirano, te ograničavajuće mere stupiće na snagu 17. avgusta sa rokom trajanja od najmanje 12 meseci.

  U obrazloženju Stejt departmenta navodi se da su te mere uvedene jer je „Rusija svojim aktivnostima ugrozila bezbednost hiljade stanovnika Solsberija i Ejmsberija, nanela ozbiljne povrede Skripaljevima, jednom britanskom policajcu i još dvojici građana, od kojih je jedan preminuo“.

  Kako je prethodno najavljeno, sankcije podrazumevaju sprečavanje davanja zajmova, finansijske ili tehničke pomoći međunarodnih finansijskih institucija, a SAD to mogu da ostvaruju preko svojih predstavnika u tim organizacijama (Međunarodni monetarni fond, Svetska banka, Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj i druge).

  Ukazom je predviđena i zabrana svim američkim bankama da izdaju zajmove ili kredite ruskim vlastima, uz izuzetak zajmova i kredita za nabavku prehrambenih i drugih poljoprivrednih proizvoda.

  Kada je reč o sankcijama na izvoz ruskih proizvoda, iz Stejt departmenta preciziraju da će se ograničenja odnositi isključivo na materijal koji je povezan sa izradom oružja za masovno uništenje.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga