19:55 15 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 572
  Pratite nas

  Kina ostaje privržena svojoj ekonomskoj strategiji i neće pristati na kompromise po pitanju trgovine koje nameću SAD, smatraju eksperti.

  „Kina će nastaviti da jača svoju stratešku moć prateći svoj put ekonomskog razvoja, ne idući na kompromise koje nameću SAD u rešavanju trgovinskih pitanja“, piše „Čajna dejli“.

  „Kina ne želi da ratuje, ali se ni ne plaši toga, pošto poseduje dovoljno resursa za prevazilaženje izazova“, izjavio je bivši državni sekretar komisije za nauku Državnog komiteta za poslove razvoja i reforme Kine Džang Janšeng, komentarišući nameru SAD da uvedu dodatne takse za robu iz Kine.

  On je podsetio da je Kina već upozorila da može doneti kontramere protiv Vašingtona. Peking, ubeđen je ekspert, treba da se spremi za komplikovane odnose sa Vašingtonom u dugom vremenskom periodu, sve do 2035. godine.

  „Razmaženo ponašanje neće pomoći američkoj administraciji da poboljša poziciju SAD u trgovinskim pregovorima sa Kinom, samo će naneti štetu njihovoj reputaciji“, izjavio je bivši zamenik ministra za trgovinu Kine Vei Đango. Po njegovim rečima, manir SAD da vrši pritisak na trgovinske partnere u ovom slučaju „neće uspeti“.

  SAD su najavile uvođenje novih taksi od deset odsto na proizvode iz Kine u vrednosti od oko 300 milijardi dolara.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga