10:03 14 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 95
  Pratite nas

  Bivši predsednik Kirgistana Almazbek Atambajev smešten je u istražni pritvor Državnog odbora za nacionalnu bezbednost do 26. avgusta, izjavio je za Sputnjik njegov advokat Sergej Slesarev.

  Prema njegovim rečima, bivši šef države preliminarno je optužen za nezakonito oslobađanja kriminalca Aziza Batukajeva.

  Hapšenje Atambajeva

  U sredu su specijalne snage Kirgistana započele operaciju privođenja Atambajeva u njegovoj rezidenciji u Koj Tašu. Na stotine pristalica bivšeg predsednika okupilo se ispred njegove kuće, a specijalne snage su protiv njih upotrebile svetlosne bombe i gumene metke, pa su pristalice Atambajeva uzvratile vatrom. Policija tada nije uspela da uhapsi Atambajeva.

  Narednog jutra sukobi između pristalica bivšeg predsednika i snaga bezbednosti su nastavljeni. Broj povređenih porastao je na 80, a poginuo je jedan pripadnik specijalnih snaga.

  Nakon dužih pregovora Atambajev se predao. U pratnji svojih savetnika Farida Nijazova i Kunduz Žoldubajeve doveden je u Biškek.

  Optužbe protiv bivšeg predsednika

  Almazbek Atambajev je bio na čelu Kirgistana od 2011. do 2017. godine. Posle izbora dobrovoljno je preneo vlast na svog naslednika i saveznika Soronbaja Ženbekova.

  Krajem juna Parlament zemlje je u tužilaštvo uputio optužnicu protiv bivšeg predsednika.

  Nadzorni organ smatra da je bivši predsednik države umešan u korupciju prilikom modernizacije termo-elektrane Biškek i brojne druge nezakonite radnje.

  Policija je već tri puta pozivala Atambajeva na razgovor u Glavnu istražnu upravu Ministarstva unutrašnjih poslova Kirgistana, kako bi svedočio o slučaju nezakonitog oslobađanja kriminalnog vođe Aziza Batukajeva, ali je bivši predsednik ignorisao sve pozive, izjavivši da ih „čak ni u ruke neće uzimati“ i predložio da na odgovore istražitelja odgovori u pisanoj formi, preko svog advokata.   

  Prema kirgistanskom zakonodavstvu, ako svedok tri puta ne odgovori na poziv, saradnici policije imaju pravo da ga privedu.

  Ako sud proglasi Atambajeva krivim, preti mu kazna doživotnog zatvora.

  Tagovi:
  Albazbek Atambajev, Kirgistan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga