17:45 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 130
  Pratite nas

  Odredi separatista iz Južnog prelaznog saveta Jemena zauzeli su predsedničku palatu „Mašik“ u ekonomskoj prestonici Adenu, saopštio je jemenski vojni izvor.

  Prema njegovim rečima — separatisti nisu naišli ni na kakav otpor i sada se nalaze unutar palate. Saudijske snage koje su se nalazile u palati povukle su se u vojnu bazu međunarodne koalicije u oblasti Barika, zapadno od Adena.

  Predstavnik Južnog prelaznog saveta Nizar el Hajsam je rekao da se ta organizacija ne zalaže protiv zakonitosti i da je spremna za dijalog sa svim političkim partijama, osim sa islamistima iz partije „El Islah“ koji, prema njegovim rečima — „negativno deluju na predsednika republike Raba Mansura Hadija.

  „Ne nameravamo da započinjemo sada bitku za odvajanje Adena i Južnog Jemena od ostatka zemlje“, rekao je Hajsam i obećao da će odredi Južnog prelaznog saveta ostati u sastavu Vladinih snaga, koje ratuju protiv pobunjenika Huta.

  Ranije je član Južnog prelaznog saveta Adnan el Kaf saopštio da su sve vojne baze u Adenu pod kontrolom njihovih snaga, kao i većina državnih ustanova koje su se priključile Savetu.

  Zamenik šefa jemenske diplomatije Muhamed el Hadrami je događaje u Adenu okarakterisao kao državni prevrat.

  U januaru prošle godine prestonica Južnog Jemena već je prelazila pod kontrolu Južnog prelaznog saveta, a njegov lider Ajdares el Zubejdi je objavio da je smenjen predsednik Rabo Mansur Hadi, koji se nalazi u Saudijskoj Arabiji.

  Pre ujedinjenja severnog i južnog dela Jemena 1990. godine na jugu zemlje je postojala Narodna Demokratska Republika Jemen sa prestonicom u Adenu, gde je na vlasti bila Jemenska socijalistička partija.

  Od 2014. godine u Jemenu traje sukob pobunjenika Huta iz šiitskog pokreta „Ansar Alah“, u čijim su rukama prestonica Sana i severne provincije, i armije lojalne predsedniku, na čijoj se strani bore snage arapske koalicije.

  Tagovi:
  pobunjenici, separatisti, Jemen
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga